Jonas Emanuelsson Foto: Privat
Jonas Emanuelsson Foto: Privat

Positiv till lavinprognoser

Jonas Emanuelsson: "Man måste läsa av naturen också"
3:29 min

Jonas Emanuelsson från Kristinehamn är utbildad fjäll- och vildmarksledare och han är positiv till att lavinprognoserna nu ser ut att bli av. Men det går inte att förlita sig helt på dem.

Allt fler svenskar söker sig till brant fjällterräng för att åka offpist. Men faran för laviner är tidvis betydande och senast i fredags drogs en offpiståkare med en lavin i Kittelfjäll i Västerbotten. 

Vartannat år dör en person i lavinolyckor i Sverige och samhällets kostnader inklusive förluster av människoliv beräknas av Naturvårdsverket till mellan 27 och 36 miljoner kronor årligen.

Men nu lovar miljöminister Åsa Romson att det efterfrågade systemet för statliga lavinprognoser ska kunna komma i gång redan nästa vinter.

– Jag ser ju att Sverige som ett stort fjälland, med en hel del problem med laviner skulle ha behov av en ökad lavinsäkerhet i hela fjällkedjan, säger Åsa Romson till Ekot.

– Jag tror lavinprognoser kan öka medvetenhet om vilken risknivå det är i fjällen. Jag tror att många inte har den kunskapen, säger Jonas Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".