Kay Cuthbert.  Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Kay Cuthbert. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kay visar naken sanning om landsbygden

"Det är möten med människor jag tycker är det mest spännande"
9:18 min

Landsbygden håller på att dö ut, det hör vi ganska ofta. Men det finns de som inte håller med om det här, bland annat fotografen Kay Cuthbert som vill säga emot påståendet i sina bilder. I morgon ska hon prata om det på Kristinehamns konstmuseum.

– Det är vanliga kvinnor som finns i min hembygd i Ransäter. Det hade varit mycket skriverier om att landsbygden höll på att dö ut och allt är så negativt. Då tänkte jag, men kära nån, det bor faktiskt kvinnor här och familjer och de föder barn överallt. Så det var en tanke där att vad är det de gör som bortförklarar folks liv härute när de faktiskt lever och frodas och kämpar på som alla andra, säger Kay Cuthbert.

Tankarna ledde fram till fotoserien vardagsmadonna där Kay porträtterade kvinnor, mer eller mindre nakna, med sina bebisar. Det var flera år sedan bildserien gjordes och nu ska hon prata om sitt konstnärsskap på Kristinehamns konstmuseum. Utöver det har hon ett projekt på gång på Lurö.

– Jag deltog i ett kultursammanhang på Lurö runt vänerkommunerna med 12 andra konstnärer och det ska bli någonting från den tiden som vi träffades där, säger Kay Cuthbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".