Regionråd Tomas Riste (S) befinner sig just nu i Bryssel, för invigning av det nya kontoret. Foto: Sveriges Radio.
Regionråd Tomas Riste (S) befinner sig just nu i Bryssel, för invigning av det nya kontoret. Foto: Sveriges Radio.

Region Värmland nu i Bryssel

Tomas Riste (S): "Det var en resa att ta sig hit, men nu har vi lyckats"
1:32 min

På tisdagens invigdes Region Värmlands kontor i Bryssel. Kontoret är till för att öka möjligheter till snabb information om kommande förändringar och för bättre förutsättningar att kunna påverka EU:s sammanhållningspolitik.

Tomas Riste, socialdemokratisk regionråd, befinner sig just nu i Bryssel för invigning av det nya kontoret.

– Det känns jättebra. Det var en resa att ta sig hit, men nu har vi lyckats, säger Tomas Riste.

Region Värmland samarbetade tidigare med West Sweden som 20 år verkade i Bryssel. West Sweden hade som uppgift att underlätta kontakten mellan västsvenska kommuner och EU. Men för ungefär ett år sen lades lobbyorganisationen ner, efter att det hade blåsigt upp rubriker om skattebetalda herrklubbsbesök och lyxmiddagar.

– Samarbetet med West Sweden upphörde ju, och då var det ju naturligt att vi antingen skulle hänga med i något annat kontor eller att vi skulle bilda ett eget. Då valde vi modellen att bilda ett eget. Vi såg inte att de andra kontoren var något bra alternativ för oss, säger Tomas Riste.

Region Värmland hyr två rum på Oslokontoret i Bryssel, och kommer att ha två fast anställda tjänstemän. Dom kommer göra stor skillnad för Värmland, säger Tomas Riste.

– Här förhandlas sammanhållningspolitiken. Här förhandlas egentligen alla frågor som kommer upp i EU-kommissionen. Över 60-70 procent av alla beslut som tas här nere har bäring på vår politik på hemmaplan.

Kan ni garantera att det inte blir som West Sweden, med skattebetalda lyxmiddagar och strippklubbsbesök?

– Ja, det kan vi göra. All den verksamhet vi bedriver här nere kommer att vara öppen och möjlig att synas. Så vi kommer inte att hamna i en sådan situation, det är helt säkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".