Kommunhuset i Filipstad
Kommunhuset i Filipstad.

Många kommunanställda har andra uppdrag

Kommunrevisionens ordförande: "Siffran är högre än för andra kommuner"
1:33 min

Var elfte anställd inom Filipstads kommun företräder även ett annat företag vid sidan av sin anställning. Dessutom saknar kommuner rutiner för att kontrollera de anställdas bisysslor.

Det är kommunrevisionen som har tittat på hur många av de anställda inom Filipstads kommun som har ett uppdrag som t.ex. vd, styrelseledamot eller som driver en enskild firma utöver sin anställning.

Förutom att var elfte anställd har en sån roll så kan det konstateras att kommunen saknar en policy för att kontrollera bisysslor hos sina anställda. Lars Åke Hugosson är ordförande i kommunrevisionen för 2014.

– Jag blev förvånad att det var så många som var elfte som hade en bisyssla. Den siffran är lite högre jämfört med andra kommuner, säger han.

Att kommuner har tydliga rutiner för hur man kontrollerar om de anställda har bisysslor är viktigt för att säkerställa att inga felaktigheter begås.

I Filipstad  fick 21 procent av företagen som företräds av en person som också är anställd av kommunen, pengar utbetalda av densamma. Den siffran gäller för 2014.

Och utbetalningar på 300 000 kronor godkändes mellan personer inom samma förvaltning. Det vill säga att en person som är anställd av kommunen tar via sitt uppdrag i ett externt företag emot en betalning av en person som arbetar på samma förvaltning som hen själv.

Claes Hultgren är kommunchef i Filipstad och han tar siffrrona med ro. Han menar att det i revisionen inte framgår om de kommunala bolagen också är medräknade i siffrorna. I sådana fall, menar han är det ingenting som oroar honom. Men han har begärt att få ta del av revisionsunderlaget för att bättre kunna bilda sig en uppfattning om frågan.

– För att jag ska kunna värdera om de är av en karaktär som man ska bry sig om så måste jag få ta del av vilka slags företag det är. Så att det inte är företag som ingår i vår egen koncern eller föreningar som vi tar del av eftersom vi tillhör kommunen, säger Claes Hultgren, kommunchef i Filipstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".