Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt vårdboende kommer att frigöra korttidsplatser i Karlstad

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 16.35
Peter Nylander: "Trycket på korttidsplatser som är nu kan vi inte bygga bort tillfälligt"
(1:26 min)

I januari 2016 så kommer det nya vårdboendet Oskarslund på Gruvlyckan i Karlstad stå klart. Något som i sin tur kommer att frigöra korttidsplatserna som nu är få i kommunen.

– Vi bygger idag ett boende på Gruvlyckan, Oskarslund med 95 platser. Det kommer att vara inflyttat januari 2016. Det innebär att vi frigör vårdboendeplatser till korttidsplatser framgent, säger Peter Nylander som är verksamhetschef på vård och omsorgsförvaltningen i Karlstad kommun.

Som vi berättade igår så kan det bli brist på vårdplatser på akutmottagningen i Karlstad på grund av halkan. Många äldre blir kvar längre än väntat på sjukhuset på grund av det att det finns få korttidsplatser och då blir de svårt att fylla på med nya patienter som också är akuta.

Jannis Ioannidis som är verksamhetschef på akuten i Karlstad menar att det är ett för stort glapp mellan den omvårdnad som sjukhuset kan ge och den omvårdnad som hemtjänsten kan ge. Och just nu är det få korttidsplatser på grund av ett ökat tryck.

– Trycket idag består av mer multisjuka. Det är strokepatienter, det är palliativa patienter som inte behöver ha sin vård på sjukhuset men kanske inte heller känner sig trygga och säkra att gå till det direkt till det ordinära boendet säger Peter Nylander.

Man kan inte lägga ansvaret på den kommunala vården för situationen på akuten menar Peter Nylander, utan då handlar det om att landstinget måste se över sina resurser. Och att skaka fram fler korttidsplatser är svårt.

– Trycket som är nu är ett tryck som vi inte kan bygga bort tillfälligt utan det är den långsiktiga planen att frigöra resurser och bygga nya hus och det första läget är ju Oskarslund med 95 platser. Då blir det en omdisponering av vår nuvarande korttidsvård på resurscentrum menar Peter Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".