Avåkning på Torsby flygplats. Foto: Torsby flygplats.
För hög fart och en landning för långt in på landningsbanan orsakade incidenten vid Torsby flygplats. Foto: Torsby flygplats.

Grova fel orsakade avåkningen på Torsby flygplats

Haverikommissionen: "Ovanligt med så många ärenden för ett litet flygbolag"
1:27 min

För drygt ett år sen kanade ett passagerarflygplan tillhörande Avies av landningsbanan i Torsby. Planet hade för hög fart och och landade för långt in på landningsbanan konstaterar Statens haverikommission i en preliminär rapport.  

I den preliminära utlåtandet konstaterar Statens haverikommission att flygplanet, med 15 passagerare, hade för hög fart och landade för långt in på landningsbanan vilket orsakade att planet körde av landningsbanan på Torsby flygplats. Händelsen inträffade den sista januari 2014.

Flygbolaget Avies förklarade inledningsvis att det var landningsbanan som var för hal på grund av snöfall. Men enligt Haverikommissionens rapport hade landningsbanan plogkats bara 19 minuter före landningen.

Besättningens uppfattning var också att själva landningen skedde 300-400 meter in på landningsbanan, men utredningen visar att landningen skedde med för hög fart halvvägs in på den 1 600 meter långa landningsbanan.

Statens haverikommission kommer att presentera sin slutrapport om incidenten i Torsby i vår.

En liknande incident skedde i Sveg, med samma flygbolag inblandat, och det finns ytterligare två ärenden under kort tid som statens haverikommission.

– Det är ovanligt med så många under kort tid, säger Hans Ytterberg, Haverikommissionens generaldirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".