Anna-Karin Kihlström, ILCO. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.
Anna-Karin Kihlström, ILCO. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.

Svårt att prata om cancer under midjan

Anna-Karin Kihlström: Ta symptomen på allvar
5:13 min

Många cancerformer kan vara jobbigare att prata om än andra. Den cancer som hamnar under midjan, som äggstockscancer och änd- och tjocktarmscancer, skäms många för och den informerar flera föreningar om i centrala Karlstad idag.

– Jag tror att det kan vara lite jobbigt, men det är väldigt vanliga typer av cancer, säger Anna-Karin Kihlström, ordförande för ILCO Värmland.

Idag är det världscancerdagen, en dag som instiftats för att öka kunskapen om patienternas och närståendes situation bland annat. Och just de problem man kan upptäcka i området under midjan ska man ta på allvar tycker Anna-Karin.

– När man märker att något förändras, särskilt då när det handlar om tarmarna, urinen eller det gynekologiska, då ska man ta de symptomen på allvar och gå iväg till doktorn för det är man själv som känner sin kropp bäst, säger Anna-Karin Kihlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".