Man fotograferar flygplan på landningsbanan
Strax före klockan 16 lyfte det efterlängtade planet mot Frankfurt. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Mellanlandning i Jönköping från 1 mars

Mellanlandningen i Jönköping på flygningen Karlstad-Frankfurt kommer att starta den 1 mars.

Mellanlandningarna i Jönköping var tänkta att inledas den 2 februari. Men planeringen drog ut på tiden. Resan mellan Karlstad och Frankfurt kommer nu att ta mellan 40-55 minuter längre.

Den nya rutten innebär att sträckan kommer att trafikeras med ett större plan med 49 platser istället för dagens 37. Detta innebär också att det nu även blir möjligt att flyga inrikes mellan Karlstad och Jönköping.

Det var i maj förra året som brittiska BMI regional började flyga mellan Karlstad och Frankfurt, med stöd av den förlustgaranti som Karlstads kommun gick in med genom det nya och omtvistade bolaget Värmlands näringslivsutveckling.

I januari beslutade också landstingsfullmäktige i Jönköpings län att gå i borgen för ett lån på 1,5 miljoner euro, cirka 14 miljoner kronor, för den förlustgaranti som Handelskammaren i Jönköping går in med.

Som P4 Värmland tidigare berättat är det Karlstads flygplats och Karlstads kommun som har varit drivande och efterfrågat möjligheterna att samordna trafiken mot Frankfurt med en mellanlandning i Jönköping. Allt i syfte att göra linjen mer lönsam.

- Det är väldigt viktigt för kommunens och regionens tillväxt och utveckling att vi har en flygplats med förbindelser ut i Europa. Näringslivet ser flygplatsen som en avgörande faktor för att bedriva verksamhet i regionen och är nöjda med linjen, säger Henrik Lindblom (FP), styrelseordförande Karlstad Airport AB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".