Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Forshaga börjar med parkeringsövervakning

Morgan Häggbom: "Vi kan inte bara sitta och nonchalera"
4:33 min

Risken att åka på p-böter i Forshaga har hittills varit i det närmaste obefintlig. Men nu planerar man att för första gången införa kommunal parkeringsövervakning.

Bland annat är det folk som ställer sig utan tillstånd på handikapplatser som man vill komma åt, berättar Forshagas tekniske chef Morgan Häggbom.

– Det är framför allt handikapplatserna utanför matbutikerna. Och sedan har vi några bostadsområden som är kända, där vi har parkeringsförbud ute på gatan. Framför allt utanför hyreshus, där förekommer det långtidsparkeringar som måste stävjas, säger Morgan Häggbom.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till att satsa på p-övervakning, och på tisdag klubbas det av kommunstyrelsen.

Enligt underlaget till beslutet är respekten för parkeringsregler relativt dålig i Forshaga, vilket leder till irritation bland trafikanterna och sämre framkomlighet för räddningstjänst och kollektivtrafik.

Enda sättet att få böter utfärdade har hittills varit att gå via polisen, men frågan hamnar långt ner på priolistan där.

Forshaga har nu inspirerats av Kil, som började med parkeringsövervakning för drygt ett år sen. Där bötfälldes förra året 200 personer, vilket gav ett plus på 33 000 kronor när man räknar av kostnaden för övervakningen. Totalt var det 73 000 kronor i intäkter och 40 000 kronor i kostnader.

Precis som i Kil vill man i Forshaga ha 16 timmars övervakning i månaden, en tjänst som ska köpas in, men Morgan Häggbom räknar inte med någon ekonomisk vinst för kommunen.

– Vi räknar med ett nollsummespel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".