Jörgen Jönsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Jörgen Jönsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Jönsson kritisk till avhoppen i Tre Kronor: ”Inte positivt”

Jörgen Jönsson om avhoppen i Tre Kronor: "Det kan inte vara speciellt positivt"
1:02 min

I kväll är det träningslandskamp i ishockey mellan Sverige och Finland. Som vanligt, när det gäller träningsmatcher i ishockey, har förhandssnacket nästan enbart handlat om uttagna spelare, som av olika anledningar, inte är med.

– Det kan inte vara speciellt positivt, tanken måste vara att visa upp det bästa som finns och nu blir det negativt för sporten och upplevelsen, säger Jörgen Jönsson, Radiosportens ishokeyexpert.

Totalt har det blivit sex återbud från spelare i KHL efter att Pär Mårts tog ut truppen. Detta trots löften om att alla spelarna från ryska hockeyligan, KHL, skulle vara tillgängliga för landslagsspel. Bland annat har målvakterna Henrik Karlsson och Anders Nilsson samt forwardsspelarna Linus Omark och Jimmie Ericsson lämnat återbud. Läs mer om det här.

Träningslandskamper och träningsturneringar finns för att dra in pengar till ishockeyförbundet och för att underlätta förbundskaptenernas arbete.

– Man vill visa upp sig för sponsorer och dessutom ge landslagsledningen chans att prova uttagna spelare inför framtiden, säger Jönsson.

Men, då fyller ju inte träningslandskamperna sitt syfte alls?

– Nä, inte på långa vägar, menar jag, säger Jönsson, och fortsätter:

– Jag tror inte att träningsmatchandet kommer att finnas kvar i nuvarande skepnad om några år, eftersom det är allt svårare att pressa in veckolånga landskampsuppehåll i de olika ligornas scheman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".