Bandytränaren Thommie Larsson med Ahmed Zia Hussein Zadeh och Najib Sarvari. Foto: Hedvig Nilsson
Bandytränaren Thommie Larsson med Ahmed Zia Hussein Zadeh och Najib Sarvari. Foto: Hedvig Nilsson

Bandylag med ensamkommande från Afghanistan siktar på VM

7:16 min

I helgen hade Filip och Fredriks nya film Trevligt folk biopremiär. Dokumentären handlar om Somalias bandylandslag, vars spelare bor i Borlänge. I Karlstad finns ett liknande lag, som till största delen består av ensamkommande flyktingkillar från Afghanistan. Och de har också siktet inställt på VM!

Thommie Larsson, till vardags lärare på Nobelgymnasiet, är tränare för laget:
- Jag fick idén när Somalia var med i bandy-VM i fjol, berättar han.

En av killarna i laget är Ahmed Zia Hussein Zadeh. Han kom ensam till Sverige när han var 16 år. Idag är han 21 år och går byggprogrammet på Nobelgymnasiet.
- I mitt hemland är det varmt så vi spelar mest fotboll. Första gången vi var här var vi 20-25 stycken. Från början var det lite svårt och vi ramlade några gånger, men vi skrattade och hade roligt och tänkte vi fortsätter!

Att lära killarna åka skridskor har varit det minsta bekymret för Thommie Larsson. Idag tränar laget två gånger i veckan sen ett år tillbaka och planen är att ta sig ända vägen till VM:
- Det är den långsiktliga målsättningen och det är rimligt om kanske två år. Om killar från Somalia kan fixa det måste killar från Afghanistan kunna fixa det lika bra. Sen är det att få Karlstad att ställa upp på det. I Borlänge har alla ställt upp fruktansvärt på gänget, företag och kommunen. Karlstad är lite dåliga där, de vill inte riktigt nappa. Det är ju PR för stan! säger Thommie Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista