Jonas Schlyter och Jenny Norén i musikalen Parade. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.
Jonas Schlyter och Jenny Norén i musikalen Parade. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.

Snart Sverigepremiär för verklighetsbaserad musikal

"Det har arbetats minutiöst men det har flutit på väldigt bra"
8:00 min

Det är två veckor kvar till premiären av musikalen Parade på Wermland opera. Repetitionerna är i slutfasen och nu är det dags att lugna premiärnerverna för ensemblen.

– Den är förvånansvärt positiv stämning. De här sista veckorna inför premiären brukar vara fylld av ångest och ganska oroliga känslor. Men den här gången är det verkligen ett undantag för vi har otroligt god stämning, både bland skådespelarna och musikerna ligger väldigt vi bra till. Det känns otroligt positivt för en gångs skull, säger Markus Virta, regissör för musikalen.

Musikalen är verklighetsbaserad och utspelar sig 1913. Den behandlar tunga ämnen som våldtäkt, mord och dödsstraff. Regissören själv hoppas att man tar med sig mycket känslor när man sett föreställningen.

– Man ska känna att man har gått igenom ett dramatiskt händelseförlopp. Att man blivit berörd och att man kanske har både fått skrattat, gråtit, varit lycklig och sorgsen men att man också fått en tankeställare om hur vårt samhälle ser ut, säger Markus Virta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".