Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Säffle

Miljonbelopp saknas i Säffles barn- och utbildningsnämnd

Publicerat lördag 7 februari 2015 kl 11.13
Stina Höök (M): "Vi har ställt oss frågan hur detta är möjligt"
(1:46 min)
Stina Höök. Foto: Moderaterna i Värmland.
Stina Höök (M), ordförande för Säffles barn- och utbildningsnämnd. Foto: Moderaterna i Värmland.

Det blev ett stort ekonomiskt underskott för barn- och utbildningsnämnden i Säffle förra året, trots att det egentligen borde ha blivit ett plusresultat. Totalt är det över 18 miljoner kronor som saknas.

Det var under förra året som det upptäcktes att något var fel, och flera tjänstemän har fått sluta på förvaltningen. Nu är det utrett vad som har gått fel, och vad det har kostat.

– Sedan flera år tillbaka har man ansökt om pengar hos Migrationsverket, men rutinerna där gör att man får pengarna något år senare. Och då måste man hålla koll på hur detta redovisas i bokföringen. Och det är här misstag har skett, säger Stina Höök (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Säffle kommun.

Det har nu visat sig att det blivit fel från 2011 och framåt och det leder till ett underskott på över 14 miljoner kronor för 2014. Dessutom borde nämnden ha gjort ett plusresultat på drygt tre miljoner kronor, skriver Säffle-Tidningen, och totalsumman för de saknade pengarna uppgår till drygt 18 miljoner.

– Vi har frågat oss hur det är möjligt att så här stora och grova bokföringsfel kan genomföras av personal på förvaltningen. Det vi har sett är dålig organsiation, och att man i vissa fall inte haft rätt kunskap, säger Stina Höök.

Hon framhåller att nämnden inte har kunnat se att det blivit fel, eftersom det legat utanför ordinarie redovisning.

Hur kommer detta att märkas i verksamheten i år?

– Det vet vi inte riktigt än, det är en fråga för kommunstyrelsen och fullmäktige att avgöra hur vi ska hantera vårt bokslut.

Men kan det bli fråga om stora besparingar i exempelvis skolverksamheten?

– Det är en fråga som hela kommunen behöver ställla sig. Vi tycker ju naturligtvis att det vore oerhört synd om barn och elever ska drabbas på grund av att enskilda tjänstemän har gjort misstag och fel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".