En skjuten varg. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet
Den här vargen, som sköts i det värmländska Gårdsjöreviret 18 januari, var en av de totalt 44 vargar som fälldes under vinterns licensjakt. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet.

De flesta vargar var unga och friska

De flesta av de vargar som sköts under vinterns licensjakt var unga och friska. 26 av de 44 fällda vargarna var knappt ettåriga djur, visar en preliminär rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt.

Älg var det vanligaste innehållet i magsäcken. Och skabb var den tydligaste sjukdomen, med utbredda hudförändringar på ett par djur.

I år har SVA också studerat vargarnas tänder noggrant, eftersom man tidigare har sett felaktig tandställning hos vargar.

– På djuren från årets licensjakt sågs en varg med överbett och några vargar hade en eller ett par kindtänder som satt snett, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren i ett pressmeddelande.

Med några få undantag hade vargarna skjutits så att det blev en snabb död. Tre vargar hade äldre skottskador.

Senare i vår kommer en slutrapport, och då ingår även de undersökningar som fortfarande pågår - det vill säga parasitologiska undersökningar och analys av tandstatus och skelett.

Licensjakten på varg genomfördes i Värmland, Dalarna och Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".