Husvagn på Malmö camping. Foto: David Rasmusson / Sveriges Radio.
Husvagnen har inget med JO-anmälan att göra. Arkivfoto: David Rasmusson / Sveriges Radio.

JO-anmäler hantering av husvagnar

Christopher: "Kommunen har diskriminerat mig"
1:31 min

Vissa personer i Karlstad får bo i husvagnar utan att betala parkeringsavgift medan andra inte får göra, menar karlstadsbon Christopher. Han tycker att Karlstads kommun bryter mot likabehandlingsprincipen och har därför anmält kommunen till Justitieombudsmannen.

– Kommunen har diskriminerat mig i och med att jag inte har samma rättigheter som andra personer i samhället. När man ger andra personer fler rättigheter och fler privilegier så skapar det dels segregation och diskriminering mot människor just nu och det är det jag känner, säger Christopher.

Vid en parkering i Karlstad bor personer i husvagnar som inte betalar parkeringsavgift eller säsongskort i husvagnsförening, enligt Christopher och när han har frågat om han kostnadsfritt får ha sin husvagn på samma parkeringen har han fått nej av Karlstads kommun.

– Ingen får göra skillnad på någon utifrån vart de kommer från. Ingen får göra skillnad på någon utifrån förutsättningar utan alla principer och alla lagar ska gälla alla människor som vistas på samma plats och det är det jag vill få ut, säger Christopher.

Karlstads kommun teknik- och fastighetsdirektör Hans Wennerholm säger att kommunen har som princip att inte avhysa någon person om det inte finns alternativa platser.

– Vi har låtit husvagnarna stå kvar av humanitära skäl, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun.

Hur ser ni på JO-anmälan?

– Vi har egentligen inga direkt synpunkter på JO-anmälan att göra en sådan, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun.

Karlstads kommun har redan fattat ett beslut i frågan - personerna i husvagnarna måste flytta.

– Trots att vi inte har några alternativa uppställningsplatser kommer vi att göra en avhysning, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun.

När då?

– Det kommer att ske de närmaste dagarna, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".