Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) står på en balkong i Karlstad.
Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) är i Karlstad för att föra kommundialog om unga utan jobb. Reporter Joel Segerdahl/Sverige Radio.

Ministern sökte jobb i Karlstad

Ylva Johansson (S) ska lösa ungdomsarbetslösheten
1:21 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är i dag på besök i Karlstad för att föra dialog med länets kommuner om hur ungdomsarbetslösheten ska tacklas.

I januari var 3 016 värmlänningar i åldrarna 18 till 24 år arbetslösa. Alltså 19,5 procent, enligt Arbetsförmedligen.

– Det finns en framtid, vi ska se till att lösa ungdomsarbetslösheten.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson reser landet runt för att samtala med alla Sveriges kommuner om hur de ska göra för att minska ungdomsarbetslösheten. Ungdomar ska inte hamna i låtsasåtgärder som inte leder till jobb, utan ungdomar ska rustas som att dom får arbete och en varaktig och stark ställning på arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsministern.

– Ungdomar har ju hela sitt yrkesliv framför sig. Och det är ju fruktansvärt tycker jag när en ung människa tappar suget. Kanske tappar tilltron till sin egen förmåga och till sin egen framtid, redan i ett tidigt skede. Det har vi inte råd med. Vi behöver ungdomarna och vi ska se till att rusta ungdomarna så att de får arbete och att de kan jobba länge.

Du har ju pratat med samtliga kommuner i Värmland, vad har ni kommit fram till?

– Det som är väldigt tydligt är att man vill ha frihetsgrader, att kunna samarbeta mellan kommunen och arbetsförmedlingen, gör lokala överenskommelser och använda pengarna friare och flexiblare än man kan göra i dag. Det ska vi försöka ordna.

– Det andra man pratar om är att man vill kunna kombinera yrkesutbildning, inom yrkesvux, med anställning. Så att man kan utbilda arbetslösa ungdomar till de yrken där vi vet att det finns brister. Det ska vi också försöka ordna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".