Skogskantad väg med bil som kommer åkandes. Ett orange trafikvarningsmärke med texten viltolycka. Färre viltvarningsskyltar. Foto: Lennart Nordenstein/SR Värmland.
Arkivfoto: Lennart Nordenstein/SR Värmland.

Polisen varnar för viltolyckor inför rallyt

Polisen Åke Nilsson: "Risken blir större för ännu fler olyckor"
0:57 min

Det har inträffat många viltolyckor i Värmland de senaste dagarna. På fyra dagar inträffade 21 viltolyckor bara i norra delen av länet, och när rallyt nu drar igång uppmanar polisen till extra försiktighet utefter vägarna.

– Vi räknar med att trafikintensiteten ökar i och med rallyt och då passsar vi på att gå ut med en varning, säger Åke Nilsson, polisinspektör i norra Värmland.

Den ökade mängden bilar ökar förstås också olycksrisken, speciellt eftersom många älgar och rådjur söker sig till sidan av vägarna för att hitta mat, och därför är det viktigt att hålla koll på vägkanten.o

I samarbete med Nationella Viltolycksrådet delar polisen ut broschyrer med viltinformation på flera språk.

– Och ett hjälpmedel är sajten viltolycka.se, och det kan man gå in på via appar också, säger Åke Nilsson.

De sträckor som varit mest olycksdrabbade de senaste dagarna är länsväg 239 mellan Ekshärad och Torsby, länsväg 240 mellan Hagfors och Älvsbacka, riksväg 62 mellan Munkfors, Råda och Hagfors flygplats och vägen söder om Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".