Sara blev uppringd av en man som utgav sig för att ringa från RFSU och ville göra en sexundersökning. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
Sara blev uppringd av en man som utgav sig för att ringa från RFSU och ville göra en sexundersökning. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Okänd man påstod sig ringa från RFSU och ställde sexfrågor

Sara:" Han gav mig tips om onani".
5:55 min

Sara i norra Värmland blev i början av veckan uppringd av en man som påstod sig göra en sexundersökning på uppdrag av RFSU. Organisationen gör aldrig sexundersökningar via telefon och problemet att andra utnyttjar deras trovärdighet har funnits länge.

Ungefär fem fall per år kommer till deras kännedom. Och telefonsamtalet var obehagligt för Sara.

– Han började fråga ganska intima frågor. Jag blev misstänksam redan från början men sen frågade han om han fick fråga fler privata frågor. Han gick in mer på detaljer, hur ofta förekommer det onani, hur gör du då, varför... Sen ville han att jag skulle beskriva mer ingående och så, berättar Sara.

Av det som Sara kunde uppfatta så handlade det om en man i 20 - 30 års åldern och trots att hon blev misstänksam så lät han också trovärdig i början.

– Han frågade om jag hade några frågor till RFSU och så, berättar Sara vidare.

När började du förstå att det var något som inte stämde?

– Han gav mig tips om onani och ville att jag skulle upprepa det han hade sagt, så att han visste att jag hade förstått. Sen frågade han vad jag brukade ha på mig, vad har du på dig nu, sådana saker. Då visste jag ju att det inte var seriöst.

Av de falska sexundersökningssamtal som RFSU får reda på så handlar det om en handfull varje år. Personer som säger att de ringer från RFSU och vill göra någon form av sexundersökning. Men förmodligen så är det fler som blir uppringda men som varken polisanmäler eller hör av sig till RFSU.

– Man använder sig av någonting som har en hög trovärdighet oavsett om det är något annat företag eller vi som organisation, för att komma åt människor och få de att lämna ut delar av sig själva som är intima. Det känns väldigt tråkigt att det sker och att människor gör på det sättet, säger Maria Bergström som jobbar som nationell chef på RFSU.

Och samtalet som Sara, fick stämmer överens med de drabbade som hör av sig till RFSU.

– De personer som har kontaktat oss uppger att de har fått frågor om sitt sexliv och att man initialt har börjat med att ställa ganska harmlösa frågor om hur gammal man är, civilstånd osv. Sedan har man lockats in på att besvara frågor som blir mer och mer utelämnande och blir mer och mer obehagliga och att det tar ett tag innan det går upp för en att det här kanske inte står rätt till, säger Maria Bergström.

Och RFSU tar allvarligt på det här.

– Det här är ju en kränkning man utsätter någon för, det är ju inte okej. Det är en brottslig handling att ringa upp och utge sig för att vara någon annan och fråga intima frågor. Att man utger sig för att vara från RFSU är för att man tänker sig att vi jobbar med sexualupplysning och skulle kunna vara en organisation som ringer upp men det gör vi aldrig. Vi har också information på vår hemsida där det står att vi aldrig ringer upp och gör sexvaneundersökningar av det skälet att det är så pass många som blir utsatta för det här, säger Maria Bergström.

Vad tänker du om samtalet?

– Jag kände ju på mig från början att det var konstigt men jag inte på för det. Jag känner mig ganska lurad. Jag är inte rädd men det är en obehaglig känsla, säger Sara.

Vad ska du göra med numret?

– Jag funderar på att göra en polisanmälan. Och polisen kanske kan spåra numret på något sätt, säger Sara.

Tror du att polisen kommer att hitta personen?

– Kan, kan de väl, frågan är om de försöker? Om de har tid?

RFSU ringer aldrig upp och gör sexundersökningar. Organisationen uppmanar den som drabbas av någonting sånt här att polisanmäla så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".