Ungdomar som står i kö
Kön ringlade sig lång till Arbetsförmedlingen i Karlstad. Foto: Laila Carlsson/Sveriges radio

Sommarvikarier sökes till Norge

"Det finns fortfarande bra möjligheter för svenskar att få jobb i Norge"
1:22 min

Det är fortfarande relativt lätt att hitta sommarjobb i Norge. Speciellt inom olika vård- och serviceyrken. Just nu pågår rekryteringen av sommarvikarier för fullt.

Kön av jobbsökande ringlade ut på gatan igår när det var sommarjobbsmässa på arbetsförmedlingen i Karlstad. Flera av företagen på plats var norska och enligt Lennart Sandelin på Grensetjensten är arbetsmarknaden fortfarande bra i Norge.

– Arbetslösheten är betydligt lägre i Norge och jag vill ju hävda att det fortfarande är relativt lätt för svenskar att få jobb i Norge, säger Lennart Sandelin, arbetsförmedlare vid Grensetjensten.

Inom gas- och oljebranschen till havs har efterfrågan på arbetskraft gått ner, men det drabbar främst Vestlandet fortsätter Lennart Sandelin.

– Där har vi sett en kraftig nedgång. Men pratar man om Osloregionen och andra områden i Norge så ser inte vi så stor skillnad.

Inom vården är det fortfarande stor brist på undersköterskor och sjuksköterskor.

Ett av företagen som letar sommarvikarier i Värmland är bemanningsföretaget Vacant Helse. Lene Simonsen berättar att det är tredje gången som företaget deltar i sommarjobbsmässan i Karlstad.

– Svenskarna är väldigt serviceinriktade och duktiga. Så svenska vikarier är väldigt omtyckta, säger Lene Simonsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".