En man stoppar ner två hundralappar i sin plånbok. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Löner kan stiga efter minusränta

Fack och arbetsgivare har olika verklighetsbild
1:51 min

Beslutet om minusränta kan leda till högre löneökningar. Riksbanken vill öka tron på högre inflation hos de som ska löneförhandla som då kan tillåta högre löneökningar, vilket kan få upp inflationen.

– Jag tror att det påverkar att vi ligger så nära avtalsrörelsen med tanke på att inflationsförväntningarna faller och flera aktörer på arbetsmarknaden är ute och pratar om att vi inte kan lita på att inflationen blir 2 procent. Då finns det en risk att löneökningstakten blir för låg och då får vi ännu lägre inflation, och det vill Riksbanken undvika, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

I höst ska arbetsmarknadens parter ställa krav i avtalsrörelsen där över 2,7 miljoner anställda ska få nya löner.

Att inflationen är så långt ifrån målet på 2 procent gör det svårare för fack och arbetsgivare att enas om vilket löneutrymme som finns.

IF Metalls ordförande, Anders Ferbe, som är först ut i förhandlingarna säger att Riksbankens minusränta är en tydlig signal om att banken gör allt för att inflationen ska stiga till målet.

– Då ser jag det som en fullständigt realistisk möjlighet under kommande avtalsperiod att vi når de 2 procenten, säger Ferbe.

Vad kommer ni utgå från i era krav?

– Riksbankens mål om 2 procents inflation är en av flera viktiga parametrar när vi ska fastställa våra avtalskrav, säger han.

Högre inflation kan vara en orsak till att ställa högre lönekrav, men löntagarna kommer från flera bra år med löneökningar runt tre procent och nästan ingen inflation. Det innebär att mer pengar hamnat i plånböckerna.

Från arbetsgivarhåll har förts fram att det finns mycket litet utrymme för löneökningar de kommande åren.

Riksbankens minusränta ändrar inte på det, enligt industrifackens motpart Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

– Vi måste justera ned löneökningstakten. Sannolikheten för 2 procents inflation om ett år måste bedömas som låg, säger han.

Vad betyder det för löneökningarna?

– Ja, det betyder naturligtvis att vi inte kan utgå från 2 procent för det bli ungefär som talesättet; när verkligheten och kartan inte stämmer överens då går man på kartan, och det kan få katastrofala följder, säger Anders Weihe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".