Charlie Weimers (KD) tror valet till ny partiledare kommer stå mellan två kvinnor. Foto: Laila Carlsson / Sveriges Radio.
Charlie Weimers (KD) tror valet till ny partiledare kommer stå mellan två kvinnor. Foto: Laila Carlsson / Sveriges Radio.

Weimers tror kvinna bli KD:s nya partiledare

"Spelbolag och politiska bedömare tror på Ebba och Acko"
1:26 min

Efter att Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund meddelade att han tänker avgå i vår, så pågår arbetet för fullt med att utse hans efterträdare runt om i landet. Idag har Kristdemokraterna i Karlstad årsmöte där frågan om vem de vill se som ny partiledare också ska diskuteras.

Charlie Weimers från Hammarö, arbetar som kanslichef för Kristdemokraterna i EU-parlamentet, och han tror att valet av Hägglunds efterträdare kommer att stå mellan två, inom partiet framstående, kvinnor.

– I dagsläget ser vi att partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och Uppsalas kommunalråd Ebba Busch har tackat ja, och såväl spelbolag som de flesta politiska bedömare menar ju att just Ebba och Acko är huvudkandidaterna. Och det är svårt att inte instämma i den bedömningen. Det finns fortfarande tid för andra att träda fram, men jag tror nog att det i slutänden kommer att handla om dessa två, säger Charlie Weimers.

Tror du att partiet står eller faller beroende på valet av ny partiledare?

– Valet av ny partieldare är jätteviktigt för Kristdemokraterna. Det är viktigt att vi får en person som har en tydlig inriktning och som kan bidra till att sätta fart på alliansen. Men jag vill mena på att de kristdemokratiska värderingarna håller oavsett vem det blir som företräder partiet utåt, säger Charlie Weimers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".