Bageri Vetekransen exteriör
Bageri Vetekransen. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

”Jag har blivit lurad”

"Allt var väldigt konstigt"
4:29 min

Den bagerihärva med plundrade bolag som avslöjats i Sydsverige har förgreningar till Kristinehamn och det konkurshotade bageriet Vetekransen. Nu berättar kvinnan bakom bageriet för P4 Värmland att hon blivit svindlad.

– Jag har blivit lurad. Det är inte jag som är ägare längre och det är inte jag som skött ekonomin och haft tillgång till pengarna.

Det hela handlar om en omfattande plundringsshärva i bageri- och fastighetsbranschen. Minst tio bolag i syd- och mellansverige har övertagits, ofta genom en så kallad målvakt, och sedan systematiskt tömts på värde och drivits mot konkurs. I den granskning som Helsingborgs Dagblad gjort nämns två män bland huvudpersonerna i härvan. För ett år sedan kom de två männen till Kristinehamn för att göra affärer.

– De köpte bageriet och vi skrev papper på det. Han som kallade sig Robert, fast han inte heter det egentligen, sa att han skulle ta hand om all ekonomi och han fick tillgång till mina konton. Jag skulle fortsätta ta hand om verksamheten som vanligt. 

Men något ägarbyte hos bolagsverket gjordes aldrig. Och precis som med de andra bolagen i härvan så blev dessa mäns inhopp i verksamheten startskottet för en rad bekymmer.

Pengarna rullade visserligen in som vanligt i bageriet Vetekransen och kafét Vetekringlan men utbetalningarna till skatter, leverantörer och löner började släpa efter.

– Allt var väldigt konstigt. När man var hysterisk och orolig för allt som krånglade och ringde Robert så fick han en att tro att han skulle fixa allt. Han fick en att vända. Först var man förbannad och sen fick man nästan dåligt samvete. Han var så där - vad heter det  - manipulativ.

Vi fortsätter att kalla mannen för Robert. Han är 42 år och från Skövde. Bakom sig har han många års näringsförbud och ett långt fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet och anstiftan till grov utpressning. Detta visste inte kvinnan.

– Jag var en stor idiot som gick med på det här och som inte öppnade ögonen. Men jag levde som i en bubbla och berättade inte för någon vad som hände.

Problemen eskalerade och i december fick hon stänga kafédelen. I samma veva kom den första konkursansökan. Det var åtta anställda på bageriet som med hjälp av sina fackförbund försökte få ut sina uteblivna löner.

Förhandlingarna i tingsrätten sköts upp gång på gång. I mitten av januari betalade Robert in oktoberlönen dagen innan konkursförhandlingen. Idag saknar flera anställda fortfarande sin november - och decemberlön.

– Det är fortfarande han som har tillgång till pengarna. Han säger till mig att han ska betala ut lönerna men inte förrän precis innan rättegång. Det är så han beter sig. Det är så han gör.

Skulderna hos kronofogden växer. Hälften av de många bolag som kvinnan är aktiv i är skuldsatta. Värst är det med bolaget bakom bageriet, Holm Nyström AB, som nästan har 900 000 kronor i skuld. Det mesta är utebliven skatt men här i finns också drygt 250 000 till leverantörer som inte fått betalt – som till exempel Lillängshamnens fiskrökeri och Klingglass. Och fler är att vänta. 

Att kvinnan på kort tid fått så många bolagsuppdrag, hela elva stycken, förklarar hon med att hon även här blivit lurad av Robert.

– Jag gav mitt medgivande att sitta i styrelsen för fyra bolag – inte alla de andra som står på bolagsverket.

De fyra hon gav sitt medgivande till var Holm Nyström AB, Vetekransen i Kristinehamn AB, Finnspångs konditori & Bageri AB och Centralhuset i Göteborg. 

I januari hoppade hon av samtliga elva bolag som hon var aktiv i hos Bolagsverket. Att flera av bolagen nu helt saknar styrelse, och revisor, försvårar för tingsrätten och kronofogden. Men det är hon som i slutändan riskerar att personligen bli ekonomiskt ansvarig.

Hon berättar att hon varit sjukskriven, att familjen mår mycket dåligt av allt som hänt och att de nu försöker driva vidare Vetekransen så gott det går.  

P4 Värmland har sökt den 42-årige mannen, som kallar sig Robert, utan svar.

Läs mer här om bagerihärvan i Sydsverige

Vet du mer om härvan med plundrade bagerier, kafér, krogar och fastighetsbolag? Hör av dig till oss! 054-777 26 62

Bagerihärvan

Läs fler artiklar om bagerihärvan och de plundrade företagen.

Till samlingssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".