Översvämmad väg. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.

Dagvattenledningarna klarar inte de nya klimatregnen

Länsstyrelsen: Klimatregnsproblemen kommer att växa
1:25 min

Översvämningarna i Kristinehamn i höstas har blivit en väckarklocka för Värmlandskommunerna. Problemen med de stora regnmängder som snabbt fyller dagvattenanläggningarna har hamnat högt upp på kommunernas dagordning.

Höstens översvämningar i flera Värmlandskommuner kommer sannolikt att bli än värre i vår när också snösmältningen tillkommer.

Ida Axelsson Wall och Karin Klasa är klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen och jobbar mot kommunerna i den här frågan:

– De allra flesta kommuner har underdimensionerade system för dagvattnet idag. Det här är ett problem vi ser allvarligt på.

Höstens översvämningar i Kristinehamn blev en väckarklocka för Värmlandskommunerna som flyttade upp problemen med underdimensionerade dagvattenledningar en rejäl bit på dagordningen. De flesta kommunerna arbetar idag med att se över vad som kan göras för att undvika översvämningar vid kommande skyfallsliknande regn.

– Jag tror inte att det är någon kommun som kommer att kunna lösa problematiken bara genom att byta ut dagvattenledningarna till större dimensioner. Tiden och kostnaderna är alltför stora för det, säger Karin Klasa.

Det som kommunerna kan göra idag är att ta bort asfalterade ytor och anlägga grönytor samt se till att nya bostadsområden får större dagvattenledningar, berättar Ida Axelsson Wall och Karin Klasa, som är klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".