kommunals ordförande i Årjäng Veronica Kihlström. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
Kommunals ordförande i Årjäng Veronica Kihlström. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.

Förskolorna i Årjäng får sluta laga egen mat

Facket: "Det har varit väldigt oroligt"
2:27 min

Förskolorna i Årjäng får inte längre laga mat till barnen i sina kök, istället får dom utkörd mat. Förändringarna har skapat en stor oro bland kökspersonalen och facket är kritiskt.

– Farhågorna att det blir alldeles för tung arbetsbelastning för personalen. Det kommer inte att tillsättas, vad vi har förstått, mer personal på storköken men att mer portioner ska lagas. Storköken har i dag inte den kapaciteten att laga så pass många portioner, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

Att de fyra förskolorna i Årjäng och de två i Töcksfors inte längre får laga mat i sina egna kök utan istället får mat utkörd med bil från storköken i Silbodalskolan och Töcksfors skola har väckt starka protester hos både personal och föräldrar. Kommunal menar att beslut har fattas från en dag till en annan.

– Det har varit väldigt oroligt ute. Personalen vet inte om de ska beställa mat eller om storköket tar över. Så det är oroligt ute bland personalen i köken, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

Personalen på förskolorna som tidigare lagade all mat själva har i dag fått nya arbetsuppgifter - de ska städa förskolan och hjälpa till vid serveringen av den utkörda maten.

Silbodalskolans kök ska numera laga dubbelt så många portioner utan att personalen blir fler, enligt facket.

– 900 till tusen portioner kommer att lagas på Silbodalsköket, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

Vilket innebär att kökspersonalen där kommer att få mer att göra, enligt facket.

– De kommer att få en tuff arbetsbelastning, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

Bakgrunden till förändringarna är det ekonomiska läget. Kommunen vill spara 1,7 miljoner på förändringarna i förskole- och skolköken. Något som Kommunal inte förstår hur det ska gå till:

– I underlaget som vi förhandlade om den nya organisationen så tycker vi att det var alldeles för dåligt underlag. Det var inga siffor redovisade utan det var väldigt luddigt underlag och då såg vi inte hur de här pengarna skulle sparas, hur kommunen skulle få in de här 1,7 miljoner kronorna. Det var därför vi inte var eniga i frågan då vi inte såg att det verkligen skulle bli de här besparingarna, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

Dessutom vet inte Kommunal var de drygt tusen portionerna mat under renoveringen av Silbodalsköket, under tiden juni till december, ska ske.

– Det är oklart i dagsläget i dag, säger Veronica Kihlström, Kommunals ordförande i Årjäng.

– Vi är fullt medvetna om detta. Vi har haft många samtal under 2014 med personal och de fackliga företrädarna. Nu håller vi också på med uppföljningssamtal för att alla ska bli väl mottagna och inte må så dåligt, att det ska bli så bra som möjligt för alla, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef i Årjäng.

Kökspersonalen är besvikna över att de inte längre ska laga mat utan städa förskolorna istället. Men Peter Månsson menar att på det här sättet behövs ingen sägas upp:

– Nu får de kombitjänster, dels jobbar det i mottagningsköket och som lokalvårdare. På så sätt har vi också sparat. Ingen har fått gå hem, inga neddragningar, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef i Årjäng.

Facket känner oro för renoveringen av Silbodalsköket från sommaren till årsskiftet då det är oklart var drygt 1000 lunchportioner ska lagas. Peter Månsson har inga svar.

– Den frågan utreder vi nu och tittar på en del alternativ, så jag får återkomma i den frågan, säger Peter Månsson, samhällsbyggnadschef i Årjäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".