Lena Grip (V). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Lena Grip (V) vill stoppa tv-reklamen på stadsbussarna. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Vänsterpartiet vill stoppa tv-reklamen på stadsbussarna

Lena Grip (V): "Viktigt att vi tittar över våra offentliga miljöer"
1:29 min

Vänsterpartiet i Karlstad vill stoppa reklamen som visas på stadsbussarnas tv-skärmar. På onsdag tas förslaget upp i kommunens stadsbyggnadsnämnd.

Vänsterpartiet får troligen inget stöd från andra partier, men kommer ändå fortsätta driva frågan, säger vänsterpartisten Lena Grip.

– Vi tycker att det är viktigt att vi tittar över våra offentliga miljöer. Att vi kan minska konsumtionen är viktigt ur flera perspektiv, både att vi ser att vi ser att vi har många överskuldsatta men också som en miljöåtgärd. Vi konsumerar mycket idag och det är inte hållbart i längden, säger Lena Grip, som är ledamot både i stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige.

På tv-skärmarna som finns i Karlstads stadsbussar visas bland annat nyheter och trafikinformation. Men 30 procent av sändningstiden är reklam och det är det som Vänsterpartiet vill sätta stopp för.

Partiet är principiell motståndare till reklam i offentliga miljöer, och i en motion föreslår partiet att Karlstadsbuss inte ska tillåta kommersiell tv-reklam.

Det är reklamintäkterna som täcker de 1,5 miljoner kronor per år som det kostar Karlstadsbuss att ha tv-systemet.

– Det är ju en prioriteringsfråga om vi tycker att det är värt de pengarna, eller om vi hellre vill lägga till de pengarna själva för att få en reklamfri miljö i bussarna. Och vi tycker att det kanske kan vara värt det, säger Lena Grip.

Troligen kommer stadsbyggnadsnämnden säga nej till Vänsterpartiets förslag, på samma sätt som nämndens arbetsutskott redan har gjort. Ordföranden Peter Kullgren, kristdemokrat, ger inte mycket för idén om reklamförbud:

– Det är 1,5 miljon kronor i intäkter som vi annars ska ta någon annanstans ifrån. Vänsterpartiet föreslår att man bara ska ta bort de kommersiella delarna, alltså intäkterna, man föreslår ingenting om hur man ska finansiera det hela. Så den vänsterpartistiska sedelpressen drar igång igen, man visar inte var man ska ta pengarna ifrån, säger Peter Kullgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".