Man inför rätta i bagerihärvan

Idag ställs en av männen bakom bagerihärvan inför rätta. Det handlar om den man som drev Karlstadskonditoriet Damms och Kristinehamnskonditoriet Ejes i konkurs.

Igår berättade vi om bagerihärvan i Sydsverige där bolag systematiskt plundrats på pengar – en härva som alltså har flera förgreningar till Värmland.

Bland huvudfigurera i denna härva finns en 54-årig Skövdebo. För fyra år sen kom han till Karlstad och köpte bolaget Grönstedts – som drev bageriet och kafeet Damms i Viken. Strax därefter slutade löner, räkning och skatter att betalas in.
Vid köpet av Grönstedts ingick även Café Våxnäs och Café Barkassen men dessa två bolag sålde 54-åringen snabbt vidare.

Mannen är åtalad för bokföringsbrott i Grönstedts hembageri i Karlstad AB och Konditori Princess i Skövde AB. Rättegången hålls i Skaraborgs tingsrätt på tisdagen. I utredningen om Damms konditori förekommer även ett annat av mannens bolag - Ejes konditori. Kvinnan som skulle sköta bokföringen beskriver i förhör problemen som uppstod när 54-åringen flyttade pengar kors och tvärs mellan sina olika bolag utan att först sätta in dem på banken. Enligt åtalet saknas bokföring helt av affärshändelser för en 1,3 miljoner kronor på Damms.

Både Damms och Ejes drevs i konkurs på kort tid. För Damms tog det fem månader och för Ejes knappt ett år. De båda bolagen har sedan dess stora skatteskulder hos kronofogden – sammanlagt över två miljoner kronor. 54-åringen själv har drygt 700 000 kr i skatteskulder.

Den 54-årige Skövdebon hade även bolaget Vetekransen i Kristinehamn. Denna bageri- och kaféverksamhet sålde han för fyra år sen vidare till en Kristinehamnskvinna.

Idag drivs både Damms och Ejes vidare av nya ägare.

Bagerihärvan

Läs fler artiklar om bagerihärvan och de plundrade företagen.

Till samlingssidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".