Hewa Hussien vid dator
1 av 2
Hewa Hussien tycker att det går lättare och lättare att tyda de snirkliga handstilarna. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Kyrkans listor digitaliseras
2 av 2
25 personer arbetar med att till en början digitalisera gamla kyrkobokföringslängder från 1930-talet. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Migrationscentret jobbar för kulturarvet

"Vi skapar jobb och gör en insats för kulturarvet"
1:20 min

Nu har landets femte och Värmlands andra migrationscenter invigts på Våxnäs i Karlstad. Här arbetar 25 personer med att till en början digitalisera gamla kyrkobokföringslängder från 1930-talet.

Att tyda de snirkliga handstilarna på inscannade dokument är ett roligt och ibland lite klurigt jobb, om man får tro de som sedan oktober har arbetat med att digitalisera de gamla kyrkobokföringsböckerna.

Sedan tidigare finns det ett migrationscenter i Forshaga och tanken är att det totalt ska bli 50 lokala migrationscenter runt om i landet. Digitaliseringen av de här kyrkobokföringslängderna sker i samarbete med Riksarkivet och så småningom ska materialet kunna användas av forskare. Mängden material som behöver digitaliseras är enormt, närmast oändligt säger Mathias Nilsson, verksamhetschef på Svenska Migrationscentret.

– Vi har sedan ett par år tillbaka dragit igång den här satsningen med att etablera lokalkontor runt om i landet i syfte att skapa jobb och göra en insats för kulturarvet. Vi lyssnar av vad forskarvärlden är intresserad av och prioriterar det materialet för att tillmötesgå forskningen. 

Framtida uppgifter skulle kunna vara att intervjua personer och dokumentera deras berättelser från andra världskriget och framåt. Men just nu är det alltså att digitalisera folkbokföringslängder från 1930-talet som de 25 nyanställda har som arbetsuppgift.

Både Riksarkivet och Arbetsförmedlingen är samarbetspartners till Migrationscentret och de anställda har fått sina anställningar genom Arbetsförmedlingen efter att ha varit arbetslösa ett tag. De utbildas genom Migrationscentret och behöver inte ha någon tidigare utbildning i exempelvis arkivering eller intervjuteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".