Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionråd i Örebro riktar kritik mot polisens presstalesman

Catrin Steen (MP): "Det är inte lämpligt"
1:40 min
Catrin Steen (MP). Foto: Emma Ode.
1 av 2
Catrin Steen (MP), regionråd i Örebro. Foto: Emma Ode.
Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
2 av 2
Miljöpartiet. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Efter P4 Värmlands nyhet om polisens pressinformatör Tommy Lindhs inlägg på Facebook, där han kallar Miljöpartiet för en terroristorganisation, kräver nu Miljöpartiet i Örebro besked om hur polisledningen ställer sig till Lindhs uttalande.

Anledningen till kritiken är att Tommy Lindh skrivit på Facebook och jämfört Miljöpartiet med en terroristorganisation, i bemärkelsen "att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar".

Tommy Lindh ska fungera som pressinformatör även i Örebro, och miljöpartistiska regionrådet Catrin Steen ifrågasätter om det är lämpligt.

– En av polisens uppgifter är att skydda demokratin, och att då samtidigt kalla det fjärde största partiet för terrorister, det är inte lämpligt. Det skapar en osäkerhet hos oss. Om polisen inte tar avstånd från uttalandet blir vi osäkra på om vi i förlängningen får samma rättsskydd som övriga partier, säger Catrin Steen (MP).

Det var i förra veckan som Värmlandspolisens pressinformatör skrev om Miljöpartiet på sin privata Facebooksida. Bland annat att partiledaren Åsa Romson "inte företräder ett politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar".

Och nu har Miljöpartiet i Region Örebro län reagerat på uttalandena, eftersom Tommy Lindh i och med den nya polisorganisationen, även kommer att fungera som pressinformatör i Örebro. I ett brev till rikspolischefen Dan Eliasson och regionpolischefen Dan Persson vill nu partiet veta om polisen står bakom Lindhs uttalande.

– För oss är det jätteviktigt att någon i polisens ledning tar avstånd från uttalandet om att Miljöpartiet skulle vara en terroristorganisation. Jag har inte sett att någon har tagit avstånd hittills, säger Catrin Steen.

Regionpolischefen Dan Persson vill inte kommentera brevet, eftersom han inte är chef över Tommy Lindh. Men kommunikationschefen för Bergslagen Mats Nylén, säger att polisen självfallet tar avstånd.

– Det är klart att polisen som arbetsgivare inte delar den uppfattning som Tommy Lindh som privatperson har gett uttryck för i det här inlägget, säger Mats Nylen.

Här går det att läsa Miljöpartiets pressmeddelande

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".