Margareta Friman
Margareta Friman har i sin forskning kombinerat beteendevetenskap med transportforskning. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Forskar om hur vi väljer att resa

Margareta Friman: "Väldigt vanligt med bil"
1:27 min

Forskaren och professorn Margareta Friman vid Karlstads universitet har forskat kring på vilket sätt och varför vi reser som vi gör. Och för det har hon fått ett stipendium från Håkan Frisingers stiftelse på en kvarts miljon.

Här i Värmland uppger många att man tar bilen till jobbet, men det är värmlänningarna allt annat än ensamma om, säger Margareta Friman. Något som många heller inte tänker på enligt Margareta Friman är att vilket färdsätt vi väljer påverkar oss som människor

– Dels att man upplever en mängd olika känslor när vi reser men också att det har en koppling till hur vi mår i livet i stort och det är kanske det som man inte tänker så mycket på, att vi faktiskt lägger så mycket tid på att resa och vi reser väldigt långt idag jämfört med 30 år sen, och det har faktiskt en effekt på vårt välbefinnande. Säger Margareta Friman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".