Bakelser. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Konditori i Karlstad blev plundrat

"Jag blev också lurad"
3:15 min

Ytterligare en person träder fram och berättar att han blivit svindlad. Det är förre ägaren till konditori Damms i Karlstad. Han sålde sitt livsverk till en 54-årige Skövdebo – men fick aldrig betalt.

P4 Värmlands granskning av bagerihärvan fortsätter. Igår berättade vi hur plundringshärvan spridit sig från sydsverige till värmländska Kristinehamn. Men spåren går även till Karlstad.

Det var via en företagsmäklare som säljare och köpare fann varandra och före julen 2010 gick köpet av Damms konditori med två filialer igenom. Det handlade om en stor summa – nästan sjusiffrig.

– Jag fick handpenningen i januari och skulle få resten i april. Men då var bolaget i konkurs.

Den förra ägaren berättar att det inte var den 54-årige Skövdebon som själv köpte bolaget först utan det gick via en mellanhand – som sedan snabbt försvann ut ur verksamheten.

De gamla ägaren, som är i 60-årsåldern, klev av verksamheten helt efter försäljningen. Men snart fick han höra oroväckande saker från sina tidigare arbetskamrater.

– De fick ingen lön och inga räkningar betalades – förutom mjölet – så de kunde fortsätta baka. Och inga skatter betalades in heller.

Den gamle ägaren hade tidigare gått i borgen för köp av en brödbil till bageriet. Den ingick i bageriköpet och enligt överenskommelsen skulle den nya ägaren också ta över borgensåtagandet för bilen. Det slutade med att den gamla ägaren fick betala brödbilen, som han inte längre hade, med den handpenning han fått.

– Det är för jävligt det som hände. Man ska inte lura andra snälla människor på det här sättet. Allt jag fick för mitt livsverk var en handpenning – som jag fick betala brödbilen med.

På bara några månader tömdes alltså Damms på allt värde och konkursen var ett faktum. Bolaget bakom arbetsnamnet Damms heter Grönstedts Hembageri AB. Den nya ägaren, den 54-årige Skövdebon, står idag åtalad för bokföringsbrott – dels för Grönstedts i Karlstad och dels för Konditori Princess i Skövde.

Han hade även fler bolag, som till exempel bagerierna Vetekransen och Ejes i Kristinehamn. Alla gick i konkurs. Och skatteskulderna hos dessa bolag hos kronofogden är på flera miljoner kronor.

I förhör med en av personerna som försökte sköta bokföringen så flyttade mannen pengar kors och tvärs mellan sina olika bolag – utan att först sätta in dem på banken. Enligt åtalet så saknas bokföring helt för affärer för över en miljon kronor – bara på Damms.

Den förre bageriägaren säger att han blivit svindlad men någon polisanmälan gjorde han inte. Men det han berättar stämmer med vad revisorerna säger i de förhör som ekobrottsmyndigheten gjort.

Rättegången hålls tisdagen den 17 februari i Skaraborgs tingsrätt.

Spåren från bagerihärvan i Sydsverige går upp till Värmland främst via två män som båda kommer från Skövde. Enligt den granskning Helsingborgs Dagblad gjort jobbade de för ett par år sen tillsammans med huvudmannen i härvan, en 63-årig Malmöbo, på ett välkänt konditori i Båstad, som heter Knut Jöns. Bolaget drevs snabbt i konkurs och lämnade efter sig ett 30-tal anställda som inte fått lön och sex miljoner i skulder.

Den 54-åriga Skövdebon kom till Värmland för fyra år sen och tömde bagerierna Damms, Ejes och Vetekransen. Och för ett år sedan kom den 42-åriga Skövdebon och så tömdes Vetekransen i Kristinehamn igen fast nu med ny ägare - den 32-åriga kvinnan som i går berättade i P4 Värmland om hur hon blev svindlad.

Enligt Helsingborgs Dagblad har de tre männen fler än 15 bageri- och kafékonkurser bakom sig.

Vet du mer om härvan med plundrade bagerier, kafér, krogar och fastighetsbolag? Hör av dig till oss! 054-777 26 62

Bagerihärvan

Läs fler artiklar om bagerihärvan och de plundrade företagen.

Till samlingssidan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".