Blivande bakelser på plåt. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Ett stort antal bagerier runt om i landet har körts i konkurs och länsats på kapital. Arkivfoto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Rättegång mot Skövdebo i bagerihärvan

Åklagaren: Bolaget har tömts på pengar
1:19 min

I dag genomfördes rättegången mot en Skövdebo som drivit konditorier och bagerier i flera städer. Han är åtalad för bokföringsbrott i två företag i Skövde och Karlstad, strax innan de gick i konkurs.

Ur båda bolagen har det också försvunnit stora summor pengar innan konkursen - enbart ur Skövdebolaget plockades två miljoner kronor ut i kontanter och postväxlar. Men det eventuellt brottsliga i det är ingenting som tas upp i den här rättegången.

– Jag kan inte uttala mig om det med hänsyn till att jag inte haft förundersökningen, men det kan bero på bevisläge och liknande. Men det är riktigt att bolaget har tömts på pengar, säger kammaråklagare Lars Lindman.

Den här Skövdebon knyts också till flera andra snarlika plundrignar av bageriföretag runt om i landet i granskningar som P4 Värmland och Helsingsborgs dagblad gjort. Konceptet har varit att systematiskt köpa upp bageriföretag och sedan tömma dem på pengar.

I den tidigare rapporteringen figurerar också ytterligare en Skövdebo som pekas ut som en av huvudfigurerna i härvan. Ytterligare en tongivande person ska ha flytt utomlands.

Bagerihärvan

Läs fler artiklar om bagerihärvan och de plundrade företagen.

Till samlingssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".