Mattias Lindberg. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.
Mattias Lindbergs familj lever isolerat under rallyt då vägen till närmaste samhälle är avstängd. Foto: Johanna Skogklund/Sveriges Radio.

Ambulans fick ta "traktorväg" för att hämta diabetessjuk under rallyt

Amulans fick köra "traktorväg" för att hämta diabetesjuk under rallyt
5:51 min

När en diabetssjuk man i Nolatjärn norr om Torsby insjuknade under torsdagskvällen förra veckan försenades ambulanstransporten. Den ordinarie vägen var nämligen avstängd på grund av rallyt, något som SOS Alarm inte visste om. Ambulansen nådde till slut fram efter att ha använt "traktorväg".

– Vi bor lite avsides utanför Torsby och vi har bara en väg till och från Torsby. Under rallyt så stängdes denna väg av helt och hållet. Det är inte så bra då det bor pensionärer med hemtjänst här, säger Mattias Lindberg.

Den enda information de boende i Nolatjärn fick var ett brev från svenska rallyt ledning. I detta brev meddelades att vägen skulle stängas av och att de boende skulle kontakta sträckchefen.

Från fredags morse skulle rallyts egna ambulanser stå till förfogande. Mattias Lindberg skulle också, var det sagt, vara vägvakt för att kunna släppa igenom trafik till och från byn. Men när han stod vägvakt kom det två hjullastare och helt enkelt blockerade vägen. Sen på kvällen hände det som inte fick hända. En diabetessjuk granne till Mattias Lindberg blev sjuk och behövde ambulans. Den fick nu istället färdas över en annan väg som innebar att ambulansen fick en mycket längre väg. En väg som Mattias Lindberg kallar för "traktorväg"

– Hade ambulansen fått åka den vanliga vägen hade det kanske tagit fem minuter, nu tog det kanske 25 minuter.

Svenska rallyts sträckchef, Lars Sätterberg, svarade såhär på kritiken.

– Att det skulle vara en "traktor-väg" är väl inte sanningenligt. Vägen är lika bra som vilken vinterväg som helst, lite mer kurvig kanske. I övrigt har avlysningskyltiar satts upp i tid, de boende har informerats och vi har väghållare och länsstyrelsens tillstånd.

Men SOS Alarm hade skickats ut två ambulanser och de visste inte om att de skulle ta en annan längre väg över berget?

– Nej, det kanske kan diskuterats för den vägen öppnades i efterhand för att de boende inte skulle vara instängd. Men det skulle ju SOS Alarm ha fått vetskap om då.

Du menar att resrevvägen är i körbart skick, Mattias Lindberg har en helt annan uppfattning. Hur kan det komma sig att ni har så olika uppfattning?

– Ja, det tycker jag är märkligt jag också. Men den är i samma skick, men lite mer kurvig, säger Lars Sätterberg.

Vems ansvar är det att se till att SOS Alarm är informerat om att en väg är avstängd?

– Det har jag däremot ingen kunskap om, säger rallyts sträckchef Lars Sätterberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".