Tommy Lindh. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Tommy Lindh, presstalesperson Polisen i Värmland. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Tommy Lindh ber Miljöpartiet om ursäkt

I ett brev till ställt till Catrin Steen, regionråd i Örebro, ber polisens presstalesperson, Tommy Lindh, Miljöpartiet om ursäkt för sitt uttalade på sociala medier. Tommy Lindh skriver att ordvalet var olyckligt och att han aldrig hade för avsikt att peka ut ett politiskt parti som en terroristorganisation.

-- Denna ursäkt är vi glada för. Tommy Lindh har uppenbarligen tänkt efter och vi uppfattar hans ursäkt som att han inte betraktar Miljöpartiet som en terroristorganisation, säger regionråd Catrin Steen (MP).

Det var när polisens presstalesperson Tommy Lindh, med ansvar också för Örebro län i den framtida polisorganisationen, uppdaterade sin personliga sida på Facebook för en dryg vecka som han skrev:

"Jag tittade på Åsa Romsås på tv innan jag gick och lade mig igår kväll. Det gynnade ju inte nattsömnen. Den är inte riktigt riktig och hon företräder inget politiskt parti, utan en terroristorganisation i den bemärkelsen att man terroriserar folket utanför stan med nya utredningar"

Reaktionerna lät inte vänta på sig och Miljöpartiet i såväl Värmland som Örebro har uttryckt sitt ogillande över de rader som Tommy Lindh formulerade på sin personliga Facebooksida.

Igår skickade dessutom regionrådet i Örebro, Catrin Steen (MP), rikspolischefen ett brev där ett antal frågor ställdes. Hon undrade bland annat om det är förenligt med polisens värdegrund och lämpligt att en presstalesperson yttrar sig över ett politiskt parti på detta vis.

– Genom denna ursäkt från Tommy Lindh känner vi att vi kan lägga frågan bakom oss och blicka framåt, säger Catrin Steen (MP) till P4 Värmland.

Här är Tommy LIndhs brev till ställt till regionrådet.

”Med anledning av den uppmärksamhet som ägnats åt ett privat inlägg på Facebook som gjorts av mig vill jag härmed be Miljöpartiet och dess olika förbund om ursäkt för det ordval som användes i statusuppdateringen på min privata Facebook.

Även om ordvalet användes som hänvisning till en sakfråga i den politiska debatten och präglades av satir var ordvalet olyckligt och obetänksamt med hänsyn tagen till vår omvärld och min anställning som polis. Inlägget på min privata Facebook var inte ägnat att peka ut ett politiskt parti som en terroristorganisation.  Jag står bakom och försvarar de demokratiska regler som finns i samhället och jag står även bakom den värdegrund som Polismyndigheten har. Jag tar min uppgift som polisman på största allvar och min uppgift att tillhandahålla information till allmänheten genom olika kanaler är en viktig uppgift som jag också tar på största allvar. 

PS: Mejlet är hanterat från min jobbmejl då det förnärvarande är det som står till buds"

Tommy Linds Facebookupdatering har nu också landat på Rikspolisstyrelsens bord. Tommy Lindhs chef Mats Nylén bekräftar detta tilll P4 Örebro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".