Vy över Karlstad centrum. Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.
Foto: Jonatan Björck/Sveriges Radio.

Befolkningen i Värmland ökar

Bo-Josef Eriksson: "Viktigt för Värmland i framtiden"
2:05 min

Befolkningen i Värmland ökade förra året, det visar ny statistik från Statistiska centralbyån. Vi blev 876 personer fler i fjol, trots att det dog fler än det föddes, samtidigt var nämligen inflyttningen större än utflyttningen.

Det är framför allt utrikesinflyttningen som bidragit till ökningen, som är större än Region Värmlands prognos. Det berättar analytiker Bo-Josef Eriksson.

- För Värmlands del är det bra med inflyttning till Värmland. Vi ser alla människor som en resurs, oavsett var man kommer ifrån. Det är viktigt för att Värmland ska klara försörjningen i framtiden, säger han.

Hagfors och Årjäng minskade med 150 respektive 149 personer, det gör dem till de kommuner som har störst folkminskning i landet.

- Det beror på att exempelvis Hagfors har en äldre andel av befolkningen. De har fler döda och färre födda, säger Bo-Josef Eriksson.

Störst ökning i länet hade Karlstad. Där bodde 88 350 personer vid årsskiftet.

I Värmland bodde vid årsskiftet 274 691 personer.

Siffror för Värmlandskommunerna:
Karlstad+564
Kristinehamn+165
Hammarö+120
Sunne+88
Forshaga+87
Kil+75
Säffle+58
Filipstad+50
Grums+33
Eda+27
Munkfors+-0
Torsby-21
Storfors-25
Arvika-46
Årjäng-149
Hagfors-150

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".