Polisbil vid avspärrad plats. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.

Sänkt straff för mordet på Rud

Den 34-årige man som i mitten av december dömdes i tingsrätten för mord på en 31-årig man i stadsdelen Rud i Karlstad fick idag straffet sänkt i hovrätten, från 16 till 15 års fängelse.

I augusti förra året knivskars en 31-årig man till döds i en skogsdunge i Karlstad. En 34-årig Karlstadsbo blev snabbt misstänkt, och erkände i förhör att han skurit den andre mannen i halsen, bakifrån.

I december dömdes mannen till 16 års fängelse för mord, men domen överklagades till hovrätten. Och där sänks nu alltså straffet till 15 år. Anledningen är att utgångspunkten när det gäller straffvärdet för ett mord är 15 års fängelse. Det kan sänkas eller höjas om det finns förmildrande eller försvårande omständigheter, men några sådana hittar inte hovrätten i det här fallet.

Samtidigt nekar hovrätten skadestånd till flera anhöriga. Det handlar om syskon till den mördade 31-åringen, som i tingsrättens dom fick runt 50 000 kronor var, men som nu bara får ersättning för inkomstbortfall. Anledningen till detta är, enligt hovrätten, att det bara är den som stått offret särskilt nära som kan få skadestånd, och att syskonen, enligt rättens tolkning, inte stod honom tillräckligt nära för att ha rätt till ersättning för psykiskt lidande.

Åklagare Cecilia Aronsson säger att hon är nöjd med domen. Syskonens advokat har ännu inte satt sig in i domen och vet inte om de ska överklaga beslutet.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten hade en syn och hovrätten gör en annan bedomning, säger målsägandebiträdet Peter Berglind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".