En norsk polis står med ryggen mot kameran.
Foto: TT.

Norge varnar för självmordsbombare

Norge har gått ut med en internationell varning om en ung norsk kvinna som misstänks vilja genomföra ett självmordsdåd, skriver tidningen GT.

Enligt larmet ska kvinnan ha fått vapenträning i Syrien, men det är oklart var eller hur hon eventuellt skulle kunna genomföra ett självmordsdåd.

Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, är inte överraskad över uppgifterna.

– Att det finns personer som har det här intresset vet vi. Att det skulle dyka upp förr eller senare, det tar jag inte för omöjligt, säger han.

– Vi vet ganska lite i det konkreta fallet, men jag misstänker att det är en utveckling som vi kommer att få se fler exempel på.

Det är en kvinna i det här fallet. Hur speciellt är det?

– Vi ser att kvinnor i mindre utsträckning, eller knappt någon alls, anslutit sig för att strida i Syrien. Däremot har kvinnliga självmordsbombare inte varit något helt ovanligt genom den jihadistiska historien.

– De kan ha enklare att slinka igenom och få misstankar riktade mot sig. Det kan utgöra en taktisk fördel att använda en kvinna som självmordsbombare, säger Peder Hyllengren som är terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".