Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karin Lundin, slutenvårdschef vid Torsby sjukhus. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio
Karin Lundin är den läkare i landet som har flest komptimmar, 7 600. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio

Karin Lundin har flest komptimmar i landet

Karin Lundin är läkaren som har flest komptimmar i landet
8:06 min

Läkarbristen gör att landstingens kompskuld till läkarna motsvarar 1,6 miljarder kronor. Den som samlat på sig allra mest komptimmar i hela landet är Karin Lundin, sjukhuschefen i Torsby.

Karin Lundin som är sjukhuschef i Torsby har samlat på sig 7 600 komptimmar och skulle kunna vara ledig i fyra år.

– Jag har jobbat både som chef och doktor, förklarar Karin Lundin som inte ser sina komptimmar som ett stort problem.

Den totala innestående kompen för landets alla landsting och regioner är, enligt Dagens Samhälles enkät, nästan 3,5 miljoner timmar, vilket motsvarar 1,6 miljarder kronor. 

Enkäten har tidningen skickat ut vartannat år sedan 2008 och kompberget brukar ligga på den här nivån, trots att landstingen försöker reglera skulden regelbundet. Bakom ligger en brist på doktorer.

Karin Lundin är alltså den läkare som har samlat på sig mest, 7 600 timmar. Det är mer än fyra års komptid. I reda pengar, om man använder Dagens Samhälles beräkningsmodell, handlar det om cirka 3,5 miljoner kronor.

– Att ha ett arbete som gör andra människor gott, det är en ynnest, säger Karin Lundin som inte har några planer på att gå i pension just nu.

På frågan om hon tänker ta ut komptimmarna i pengar svarar hon:

– Det tror jag inte.

Enligt Dagens Samhälle är den samlade komptiden i Värmland runt 200 000 timmar.

Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef på landstinget i Värmland, menar att det här är ett problem - men att det inte drabbar landstinget ekonomiskt eftersom komptiden bokförs när den tjänas in. När den plockas ut så tillkommer en hundrasexiofemtedel, menar han.

- Vi har tittat på frågan och är inte framme vid någon lösning. Men jag skulle tro att vi borde vara framme i slutet av det här året eller nästa, säger han till P4 Värmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".