Torsby Centrum. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Torsby vill stoppa högljuda ungdomar

Anders Björk: Turister får nattsömnen störd
1:20 min

Högljudda ungdomar som kör bil och spelar musik på nätterna är ett problem på flera orter i Värmland, i Arvika har man förbjudit biltrafik i centrum vissa perioder. Nu vill Torsby kommun göra samma sak, men där säger länsstyrelsen nej.

Länsstyrelsen gillar inte kommunens begäran om att ändra den lokala ordningsstadgan och avslog därför Torsby kommuns ansökan. I Torsby ger man sig dock inte utan överklagar länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten

– Vi har fått uppgifter från polisen och sociala myndigheter om att det under flera år har varit störningar vad gäller den allmänna ordningen i tätorten. Detta är framförallt kopplat till hög musik och högt tal, säger Anders Björk, biträdande kommunchef i Torsby.

Även turister har klagat under besök i Torsby.

– Ja vi har fått skrivelser från boende på hotell Björnidet om detta, säger Anders Björk.

Vad säger du om länsstyrelsens avslag?

– Ja, det blev vi lite konfunderade över då vår grannkommun, Arvika, har infört detta sedan ett antal år tillbaka. Det är väl därför vi också vill uppdatera vår ordningsstadga. De kontakter vi haft med Arvika är att det har blivit bättre där, säger Anders Björk.

Torsby kommun har nu vänt sig till förvaltningsrätten för att få saken prövad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".