Foto: TT
Foto: TT

Kommuner saknar plan för att stoppa utlandskrigare

Värmlandskommuner saknar plan för att ta hand om de som vill kriga utomlands
1:30 min

Inte en enda kommun i Värmland har någon plan för hur man ska fånga upp medborgare som kan tänka sig att delta i krig utomlands. P4 Värmland har tidigare berättat att ett tiotal personer från länet visat intresse för att resa ner till Syrien och strida med IS, den islamiska staten.

– Som det ser ut nu är det inget aktivt arbete som pågår, det är det inte, säger Henrika Liljenzin som arbetar inom socialtjänsten i Forshaga kommun.

P4 Värmland har frågat 14 av Värmlands 16 kommuner om de aktivt arbetar med att fånga upp personer som på olika sätt uttryckt ett intresse för att delta i stider med IS. Ingen av de tillfrågade kommunerna gör det.

Peder Hyllegren är terrorismforskare vid Försvarshögskolan och han menar att det lokala arbetet är viktigt:

– Det är lokalt som de här individerna finns. Man kan skriva hur många fina papper som helst på nationell nivå men verktygen måste ut längst på linan. Det är där de gör skillnad och det är där man kan fånga upp de här personerna i tid, säger han.

Ingen av de tillfrågade kommunerna uppger att de fått indikationer på att personer boende i kommunen visat intresse för att delta i strider med IS.

– Det har inte kommit till min kännedom här på enheten för barn och familj att det finns ungdomar som är i rikzonen för detta. Det har heller inte kommit nån information om att det finns ett intresse. Det är något som vi behöver diskutera med andra förvaltningar också för att bedöma om vi ska jobba mer aktivt med detta, säger Henrika Liljenzin på Forshaga kommun.

De styrande politikerna i Karlstad meddelade också på fredagen att kommunen ska bli bättre på att arbeta förebyggande mot radikalisering. Den blågröna majoriteten har kommit med ett initiativ om att kartlägga de insatser som görs idag för att förhindra att kommuninvånare rekryteras till våldsvejakande extremism och att det ska tas fram förslag på hur kommunen ska arbeta med frågorna framöver

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".