Penilla Gunther. Foto: Per Frykner.
Penilla Gunther, som är uppvuxen i Degerfors och har varit kommun- och landstingspolitiker i Värmland, är en av de fyra uttalade kandidaterna att bli ny partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Per Frykner.

Värmländsk partiledarkandidat hoppas stärka sitt stöd

Penilla Gunther: "Jättestort behov av ett nytt ledarskap och ett breddat parti"
5:07 min

Under helgen pågår Kristdemokraternas kommundagar i Örebro. På plats är värmlänningen Penilla Gunther som är en av kandidaterna till att bli ny partiledare, och som hoppas kunna stärka sin position.

Penilla Gunther, 50 år, är riksdagsledamot och bosatt i Trollhättan, men uppvuxen i Degerfors. Hon är inte lika känd som vissa av de andra partiledarkandidaterna, men säger sig ha starkt stöd i partiet.

– Jag är väl gräsrötternas val. Jag har jobbat länge i partiet, och haft förmånen att resa runt. Så jag är nog mer känd i den breda massan i partiet. Riksmedia vill nog gärna få fram kandidater som redan har synts mycket förut, så det är inte jättelätt att slå igenom, säger Penilla Gunther.

Penilla Gunther ses av många som en högoddsare i kampen om att ta över efter Göran Hägglund. De andra uttalade kandidaterna är Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor, partisekreteraren Acko Ankarberg och ekonomisk-politiske talespersonen Jacob Forssmed.

Den 25 februari har valberedningen satt som slutdag för den första rundan nomineringar av kandidater till partiledare och partistyrelse. Sedan blir det en ny runda och 25 mars ska valberedningen vara klar med förslaget för vem som bör få uppdraget att bli Kristdemokraternas nye partiledare.

Själv lyfter Penilla Gunther fram det faktum att hon sitter i riksdagen och att hon jobbar med närings- och arbetsmarknadsfrågor som detaljer som talar till hennes fördel.

– Och jag har alltid haft ett stort socialt patos och tycker att vi ska fortsätta att vara det parti som står upp för de sociala frågorna, för människornas behov. Inte minst det här med jämlik vård, som har varit mycket på tapeten sedan valrörelsen. Jag tror att min erfarenhet och mitt engagemang är något som partiet behöver, säger hon.

Hon ser kommundagarna, som pågår idag och imorgon i Örebro, som ett bra tillfälle att stärka sitt stöd inom partiet.

– Det här är nog ett jättebra tillfälle. Men folk har också sagt att man saknar att det inte är en utfrågning nu av oss fyra. Det är valberedningen som bestämmer vilka som ska vara med i den sedan.

Penilla Gunther är precis som den nuvarande partiledaren Göran Hägglund född och uppvuxen i det annars traditionellt röda Degerfors.

– Det var nog så på den tiden, att Kristdemokraternas ungomdsförbund var väldigt starkt där. Det var ett jättestort gäng som hade roligt ihop, lärde sig mycket och reste till riksmöten och sånt. Mitt första ordförandeuppdrag fick jag i KDU när jag var 15, och sedan förbundsstyrelse och sedan har det rullat på med olika uppdrag, säger hon.

På 1990-talet satt Penilla Gunther i kommunfullmäktige i Kristinehamn och i landstingsfullmäktige.

– Jag var faktiskt yngst. Jag var 27 år och det var yngst både i landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Men jag fick också vara med om en svår period av sjukdom, jag fick lymfom. Jag struntade i peruken efter cellgiftsbehandlingarna, så det var väl en del som höjde på ögonbrynen. Det blev en del diskussion kring vården också, eftersom jag själv var en del av att få uppleva den.

Har din egen sjukdomserfarenhet påverkat dig som politiker?

– Ja, absolut. Det är därför jag driver frågan om jämlik vård så hårt som jag gör. Jag startade ett nätverk för jämlik vård direkt när jag kom in i riksdagen 2010 och har fått lyssna av många berättelser om hur ojämlikt det fungerar i landet, de här reviren som landstingen ibland utgör. Har jag haft tur och fått en god vård vill jag naturligtvis andra ska få lika bra vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".