Villkorlig dom för 54-åring i bagerihärvan

Villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Det blev domen mot den 54-årige man, som förekommer i härvan med plundrade bagerier. Han frias dock för de fall som rör värmländska bagerier.

P4 Värmland har tidigare granskat den omfattande härva med plundrade bageribolag som spridit över Syd- och Mellansverige och pratat med flera drabbade bageriägare.

En av huvudmännen i härvan, den 54-årige Skövdebon, stod åtalad i Skaraborgs tingsrätt för bokföringsbrott i två konkursade bolag där drygt tre miljoner kronor tagits ut med inte redovisats för.

Han dömdes för brott i det västgötska bolaget, Konditori Princess AB, men friades för det värmländska, Grönstedts hembageri AB. I det värmländska bolaget ingick Damms konditori i Karlstad och Ejes och Vetekransen i Kristinehamn. På blott fem månader kördes bolaget i konkurs och åtalet handlade om stora brister i bokföringen och 1,3 miljoner kronor som inte redovisats för.

Enligt domen är de ekonomiska förhållandena så oklara efter Skövdebons övertagande att det inte går att avgöra om han avsiktligt misskött bokföringen eller inte och därför ogillas denna del av åtalet.

Skövdebon själv medger att han inte skött årsredovisningen men att han i övrigt skött bokföring och räkenskaper och anlitat bokföringsbyråer. 

Han döms endast för bokföringsbrott i det västgötska bolaget och i domen framgår att om fängelse valts istället för villkorligt med 75 timmars samhällstjänst så hade det blivit två månader bakom galler.

Tingsrätten gjorde denna mildare bedömning eftersom mannen är ostraffad sedan tidigare och själv bett om att få samhällstjänst. Rätten bedömer inte att det finns någon särskild anledning till att mannen skulle begå brott igen.