Emma Dalman på gymmet inför Vasaloppet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Emma Dalman på gymmet inför Vasaloppet. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Emma kör svensk klassiker med nytt hjärta

5:58 min

Emma Dalman från Karlstad genomgick en hjärttransplantation för knappt två år sedan. Med ett nytt hjärta skall hon nu genomföra en svensk klassiker med start nu på söndag med Vasaloppet.

P4 Värmland träffar Emma Dalman på gymmet i Karlstad, ett av de sista träningspassen innan Vasaloppet nu på söndag.

- Formen är bra och jag känner mig laddad. Det har blivit 64 mil på skidor i vinter, så jag känner mig rätt nöjd, säger Emma.

För knappt två år sedan genomgick Emma en hjärttransplantation och att genomföra en svensk klassiker är ett sätt att lyfta frågan om organdonation som Emma är mycket involverad i.

- Det främsta skälet till att jag gör en klassiker är för att stötta alla dom som står på en väntelista idag och få dom att inse att det kan bli riktigt bra efter en transplantation och att det går att ha ett aktivt liv ändå, säger Emma.

Vad det gäller målsättningen tidsmässigt för Emma i Vasaloppet så gäller det först och främst att kunna ta sig i mål, men hennes personlige tränare har en tydligare målbild.

- Min tränare har sagt att jag skall vara i mål vid halv sex på kvällen. Alltså att loppet skulle ta nio och en halv timme. Men jag känner att klockan även får bli sex och kvart över sex också, det spelar ingen större roll bara jag tar mig i mål, skrattar Emma Dalman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista