Populärt att lägga till i Karlstads gästhamn

1:24 min

Antalet övernattande i Värmlands gästhamnar har ökat senaste åren. Under förra året hade gästhamnen i Karlstad 600 gästnätter vilket är 150 fler än året innan.

Antalet gästnätter i Karlstads gästhamn har ökat det senaste året. Enligt branchorganisationen Sweboat är ökningen cirka 15 procent.

Enligt Karlstad kommun hade man förra året förra året 600 gästnätter i gästhamnen vilket är 150 fler än året innan. Och så har utvecklingen sett ut sedan år 2011.

– Delvis så är det många som har en båtplats i Vänern som kommer hit och hälsar på. Men vi har en del utländska gäster också.

Klara Jarstad på Karlstads kommun ser positivt på det ökade intresset.

I inre hamn finns femton gästplatser för de som vill övernatta. Hittills har det räckt men om trycket ökar kan kommunen försöka lösgöra andra platser i området. Till exempel genom att låna av de som har fasta båtplatser i närheten.

 – Det är ju inte en plats där det går att bygga nya bryggor och få till massa nya platser. Sen kan man se om det går att utöka med flera platser från någon annan hamn istället.

Området kring gästhamnen har flera restauranger, promenadstråk och nybyggda bostäder som Klara Jarstad tror bidrar till att locka människor till just Karlstad. Hon tror att båtintresset kommer öka och att fler vill ha båt.