En skjuten varg. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet
Vinterns licensjakt är en av orsakerna till att analysen av antalet vargar i Sverige dröjer. Vargen på bilden sköts i Gårdsjöreviret i januari. Foto: Gunnar Glöersen/Jägareförbundet.

Analys av antalet vargar dröjer

Årets uppskattning av hur många vargar som finns i Sverige dröjer. Normalt brukar en siffra kunna presenteras i mars, men i år har forskarna inte hunnit analysera sitt material. Dessutom har vinterns licensjakt försvårat analyserna.

– Vi kommer inte att kunna vara säkra på hur stammen är förrän framåt sommaren, säger vargforskaren Linn Svensson på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet till TT.

I slutet av förra vintern uppskattade forskarna att det fanns cirka 370 vargar i Sverige, varav nästan hälften i Värmland. Merparten av de övriga vargarna fanns i Dalarna och Örebro län. Det var i de tre länen som vinterns licensjakt genomfördes, då totalt 44 vargar sköts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".