Per Hydén med kort brunt hår, vit tröja. Bakgrunden är en tavla med naturmotiv.
Per Hydén, Brottsförebyggande Centrum i Värmland. Foto: Anna Hilmersson Jonsson/Sveriges Radio

Frisörer bryter fortfarande mot lagen

Svetlana Sandic: "En kvinna kräver mer tid och mer jobb."
3:03 min

Det är nästan tio år sedan det blev olagligt för frisörsalonger att ha olika pris för dam- och herrklippning. Per Hydén på Brottsförebyggande Centrum i Värmland (BFC) tycker det är ett problem, men att brist på resurser gör att det hamnar långt ner på prioriteringslistan.

– En man är en man. En kvinna kräver mer tid och mer jobb. Mer att greja med, som att locka håret och så. Det gör man inte direkt på en man, säger Svetlana Sandic som jobbat som frisör i 25 år.

Hon tycker inte det är en fråga om diskriminering utan att det är mer tidskrävande att klippa kvinnor. Och anser att det skulle bli svårt att göra en prissättning utifrån till exempel tid eller hårlängd.

I Värmland finns många frisersalonger. Av de 45 salonger i södra Värmland som P4 Värmland jämfört har nästan en tredjedel pris efter kön. Men hos frisör Benjamin Bezatto får alla betala samma pris för arbetet.

– Det är mer för att det ska vara rättvist. Speciellt för kvinnor som har kort hår. De ska inte behöva betala som någon med långt hår, säger han.

Han tycker att frisörer ska följa lagen, men att det får vara upp till var och en hur priser sätts.

Per Hydén jobbar på brottsförebyggande centrum i Värmland och har hand om antidiskrimineringsverksamheten där. Han tycker det är viktigt att lyfta den här typen av frågor men menar på att det hamnar ganska långt ner på prioriteringslistan.

– Jag tror att det här kan vara en resursfråga. Det kan vi se här på Brottsförebyggande Centrum. Det är inte den första fråga vi skulle ta i eller prioritera. Tyvärr, säger han.

Diskrimineringslagen som bland annat säger att det är olagligt att ta olika betalt för män och kvinnor trädde i kraft för snart tio år sedan. Men ingen av de anmälningarna, rörande frisörers prissättning, som kommit in till Diskrimineringsombudsmannen har lett till fällande dom.

– I just det här fallet med frisörsalongerna så är det främst branschens ansvar att se till att de följer rådande lagstiftning. Det är inte den enskilda medborgarens ansvar att frisören ska göra rätt, men jag tror att det är bra om den enskilda medborgaren rapporterar när man upptäcker fel, säger Per Hydén.

Den som upplever att hen blivit diskriminerad kan vända sig till BRC för rådgivning. Eller direkt till Diskrimineringsombudsmannen (DO) och göra en anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".