Peter Sundin. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Peter Sundin, Brottsförebyggande centrum i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Brottsförebyggande centrum: "Högerextrema ligger lågt utåt efter valet"

0:50 min

Efter två års ökning av högerextrema aktiviteter minskade de i Värmland 2014. Det visar Stiftelsen Expos rapport, som släpptes i morse.

– De ägnar sig åt intern verksamhet nu, säger Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

– Det vi ser är att Svenskarnas Parti har riktat in sig på intern verksamhet istället för propagandaspridning. Det säger de också själva till oss, säger Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Värmland är ett län där Svenskarnas parti har varit ledande med starka egna lokalorganisationer och egen youtube-sida där man har redovisat aktiviteterna i länet. Inför valet förra året hade man också en målsättning om att flytta fram positionerna i flera kommuner i länet. Så blev inte fallet.

Peter Sundin tror att Svenskarnas Parti nu fokuserar på sin egen politik.

– De kanske vill sätta sig ner och gå igenom politiken och det partiet står för med nya medlemmar, säger Peter Sundin, som inte tror att medlemsantalet ökat speciellt mycket.

Att aktiviteterna i Värmland minskat sina aktiviteter är inte så förvånande för Peter Sundin. Svenskarnas Parti i Värmland har inte haft samma företrädare "utåt" under förra året. Till exempel har Patrik Fridén från Karlskoga varit den som framträtt vid möten i länet.

Om de nu arbetar med intern verksamhet, betyder det att vi kan förvänta oss en mer utåtagerande verksamhet 2015?

– Jag, tror inte det. Jag tror det kommer att fortsätta minska. Efter valet var folk inom Svenskarnas Parti missnöjda med partiledningen. Flertalet aktivister har lämnat organisationen, säger Peter Sundin.

Säffle, Hagfors och Karlstad är de kommuner i Värmland där de högerextrema fortfarande sticker ut med sin verksamhet.

– Det bygger på att en aktiv person finns i kommunen. Finns det en sådan kommer proagandaverksamheten igång, tror Peter Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista