Salomon började brinna

10 min

Salomon Loqvist, 9 år, skulle grilla marshmallows med kompisar när han fick t-sprit på sig.

– När jag började brinna slängde jag mig på marken och tänkte jag kommer dö.

På bara några sekunder förvandlades familjen Loqvists liv till en mardröm. Det var en helt vanlig dag i nordvärmländska Likenäs då äldsta sonen Salomon, 9 år, följde med några kompisar hem från skolan.

En av pojkarna vill grilla i gräset och Salomon får t-sprit sprutat på sig. Strax därefter slår lågor ut från hela hans kropp. 

– Jag såg bara svart runt ögonen och sprang runt.  

När hans mamma Emma kommer till huset hittar hon Salomon ståendes i duschen. Hela hans kropp är svart. Situationen är kaotisk. Hon ber ambulanspersonalen att skicka efter en ambulanshelikopter men istället kör de ner honom till Torsby för bedömning. Efter en stund sövs han och först sex timmar efter olyckan kommer helikoptern som kör Salomon till Uppsala akademiska sjukhus där experterna på brandskador finns.

Salomon blir kvar på sjukhuset i fyra månader. Halva hans kropp är svårt brännskadad, av tredje graden , alltså den värsta. Värst är det på benen och rumpan. För att ersätta all den hud som förstörts så får han göra flera hudtransplantationer. Sen i takt med att han bildar ny egen hud får den gamla transplanterade huden tas bort.

I augusti fick han komma hem. Då hade familjen flyttat till en grannort - Sysslebäck. I början kunde han inte gå utan satt i rullstol. Från första dagen hemma och fram till idag har hans mamma Emma vårdat honom och tagit hand om hans sår. Ansiktet klarade sig bra men hela kroppen är täckt av sår och stora röda ärr. Dygnet runt i minst ett år till måste han ha på sig en tryckdräkt som trycker tillbaka huden som annars växer och blir tjock.

- Det kliar hela tiden - eftersom det läker.

I början fick Salomon hemundervisning men runt höstlovet kunde han börja trean och träffa sina nya skolkamrater på Kvistbergsskolan. Han lärde sig gå igen och kunde ställa undan rullatorn. Sakta har han också börjat kunnat träna de sporter som han brukade hålla på med innan olyckan - som fotboll och innebandy. I skolan har han en assistent som hjälper honom. Men han måste akta sig för stötar, kyla och sol eftersom huden fortfarande är känslig.

Vägen tillbaka efter olyckan är lång, svår och smärtsam. Salomon tycker att största skillnaden mot förr är hur han ser ut.

- Jag tycker inte jag ser ut som andra gör. Jag tycker inte det är så normalt. Jag vill ha tillbaka min vanliga hud. 

I framtiden vill han besöka olika skolor och berätta om sin olycka. 

- Jag skulle vilja berätta vad som händer när man leker med eld så det inte händer med något mer barn. Lek inte med eld. Det är farligare än ni tror. Om man blir skadad är det den värsta skada man kan få. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista