Bengt Starrin, professor vid Karlstad universitet. Foto: Hedvig Nilsson
Bengt Starrin, professor vid Karlstad universitet. Foto: Hedvig Nilsson
Karlstad

Professor rasar mot otidsenlig danslag

"Den är fånig, urfånig! Lagen är urmodig"
4:59 min

Ordningslagens bestämmelser om att du inte får arrangera danstillställning utan tillstånd har flera gånger lyfts i riksdagen. Men trots över tjugo motioner sedan 2011 så har ingen ändring genomförts. Nu rasar Bengt Starrin, professor vid Karlstad universitet, mot att spontandans fortfarande är förbjudet i Sverige 2015.

– Det är urfånigt. Lagen var föråldrad redan när den kom som ett svar på dansbanorna på 30-talet. Men den lever kvar trots att ingen i riksdagen vill tala för den, säger Bengt Starrin som är professor i socialt arbete på Karlstad universitet.

Om gästerna börjar spontandansa på en krog utan danstillstånd så måste ägarna stoppa tilltaget, annars kan krögaren dömas till böter. Senast i november 2014 varnades krogen Bergrenska gården i Gävle efter att polisen hade smygfilmat gäster som rört sig misstänkt i takt till musiken.

Senast den 26 Mars debatterades danstillståndet i riksdagen men motionen om att avskaffa det röstades ned. Trots det har så har P4 Värmland haft svårt att hitta någon politiker som vill svara på varför lagen fortfarande finns kvar. Christian Holm sitter i riksdagen för Moderaterna och tycker också att lagen är förlegad.

– Polisen har bättre saker för sig än att spana på om folk dansar eller ej på krogen. Det är ett tecken på glädje att röra på kroppen till musik, och jag ser gärna att folk är så glada som det går, berättar Christian Holm (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".