Ensamkommande flyktingbarn kommer till tals

5:58 min

Det pratas mycket om ensamkommande flyktingbarn, men vi pratar sällan med dem. I boken Mitt nya liv berättar fem ungdomar om sin resa från krig och oroligheter till frihet och framtidsdrömmar i Värmland.

Boken Mitt nya liv presenteras av Växtverket i Karlstad - och av de fem unga vill en kille vara anonym.

- Integrationen är inte så bra - vi möts inte så mycket. Därför ville jag ge folket en bild, säger en av ungdomarna, som kom ensam till Värmland från Afghanistan som 15-åring för fyra år sedan. Nu går han på gymnasiet och siktar på universitetsstudier.

Faiza Warsame pryder omslaget på den nya boken. Hon tyckte att det var som att komma till paradiset när hon kom hit från Somalia.

- Det var inte enkelt att komma hit - men det har gått jättebra för mig. Människorna som hjälpt mig har varit jättesnälla.

- Jag hoppas att den ger förståelse och att nyanlända får inspiration av att jag som bara bott här i tre år kan skriva en bok, säger hon.

Severus Tenenbaum, mest känd för att fotografera artister, har tagit bilderna i boken.

- Människors historier är så olika - vi kan inte hålla på och bunta ihop människor och prata om volymer, jag hatar det uttrycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista