Statens konstråd på besök i Karlstad

0:59 min

De flesta konstnärer väljer antingen att lämna Värmland för att kunna leva på sitt yrke, eller att stanna i Värmland och få sin huvudsakliga inkomst från andra håll. Konstenheten på Landstinget i Värmland har i uppdrag att främja konstlivet i Värmland och under två dagar så besöker Statens konstråd Karlstad.

– För oss är det jätteviktigt att försöka hitta möjligheter och skapa bra förutsättningar för att de här konstnärer att stanna kvar. För att som län så behöver vi kreatörer, vi behöver konstnärer som är med i utvecklingen av Värmland för att göra Värmland till en intressant plats, säger Anna Åberg som är konstchef på Landstinget Värmland.

Och i detta unika besök så kommer idag 24 utvalda värmländska konstnärer att få möta Statens konstråd på Landstinghuset i Karlstad. Under 20 minuter får de presentera sina verk för en representant från rådet och efter det så får konstnären möta inköpsgruppen som bland annat består av fastighetsägare, landstinget och rackstadsmuseét.

– Jag tror att det är en jättestor möjlighet. Konstrådet var här senast 2008 och konstrådet har ju i uppdrag att jobba med hela Sverige. Att de vill komma till Karlstad är jätteroligt. Förhoppningen som landstinget har, tillsammans med Konstnärscentrum mitt som vi samarbetar med, är att det här ska leda till uppdrag, fler uppdrag för konstnärer i Värmland, säger Anna Åberg som är konstchef på Landstinget Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista